Jeesaa mua!

Miten markkinointia tulisi yrityksessä lähteä toteuttamaan? Olisiko kannattavampaa yrittää hyödyntää oman yrityksen resursseja ja osaamista? Vai olisiko kuitenkin viisaampaa tukeutua kumppaniin, jolta saisi vinkkejä siihen, miten markkinoinnilla voidaan innostaa asiakkaita ja tuoda paremmin esiin sitä, mitä lisäarvoa asiakkaille yritysten tuotteista/palveluista on? Tässä blogitekstissä tulen vertailemaan vaihtoehtoja, eli Do-it-yourself versus kumppani avuksi -näkökulmia keskenään. Punnitaanpa asioita hetki yhdessä ja puretaan samalla vähän markkinointiin liittyviä myyttejä.

Väite: ”Markkinointi on törkeen kallista”

Markkinointi maksaa totta kai jotakin, mutta siihen laitetut eurot maksavat itsensä takuulla takaisin ja moninkertaisesti! Markkinointi tulisi nähdä pikemminkin investointina tulevaisuuteen, eikä pelkästään menoeränä, jona se harmillisen usein nähdään. Markkinointiin panostaminen tuo parhaimmillaan lisää näkyvyyttä ja paljon uutta potkua myyntiin.  Myös asiakkaiden kiinnostus vuorovaikuttaa yrityksen kanssa kasvaa, kun tietoisuus tuotteista/palveluista lisääntyy. Mitä tutumpi brändi, sitä houkuttelevampana ja helposti lähestyttävämpänä asiakkaat monesti myös brändin kokevat.

Väite: ”Missä tulokset viipyvät, eivätkö ne näykään heti huomenna?”

Tämä on tyypillinen skenaario, sillä me ihmiset olemme yleensä malttamattomia ja haluamme heti kerätä porkkanat, kun olemme toimineet esimerkillisesti, eli aloittaneet viestintään panostamisen. Yleinen harhaluulo on se, että tulokset olisivat nähtävissä välittömästi, vaikka vasta juuri olisi aloitettu markkinointitoimenpiteet. Ota iisisti ja relaa vähän. Asiakkaille pitää antaa hetki hoksata ja innostua uusista markkinointikampiksista. Ei jengi kylmiltään diggaile uusia juttuja, ja etenkin Suomessa lämmetään vähän hitaammin asialle kuin asialle. Markkinointi edellyttää siis pitkän aikavälin sitoutumista. Niin kuin sanontakin kuuluu, maltti on valttia!

Väite: ”On noloa pyytää apua some-jutuissa ja myöntää, etten hallitsekaan ihan kaikkea”

Suomessa on toisinaan yksilökeskeisyyttä korostava kulttuuri – kuvittelemme, että kaikessa pitäisi pärjätä itse, mutta sinun ei tarvitse olla tämän mentaliteetin vanki. Joskus on vaan tilanteita, jolloin ei maksa vaivaa painia haasteiden kanssa yksin, kun apua on olemassa lähellä. Suu kannattaa osata avata ja pyytää rohkeasti kumppanilta apua! Eikä se ole ollenkaan noloa. Kun jaat huolesi, taakka pienenee ja yllätyt, että kumppanit auttavat sinua mielellään ja jakavat osaamistaan sinun käytettäväksi. Jos et ole jaksanut juosta jokaisen sometrendin perässä, ei hätää. Markkinoinnin ammattilaiset päivittävät sinua mielellään trendeistä, sillä he tutustuvat niihin osana omaa työtään.

Väite: ”Yrityksessämme ei millään riitä aikaa markkinointiin.”

Totta, tämä on monissa yrityksissä arkipäivää. Ollaan siinä ristipaineessa, että on huolehdittava asiakkaiden palvelemisesta, mutta samanaikaisesti täytyisi ehtiä miettiä, miten viestitään ja miten uusasiakashankinta olisi optimaalista ja kuinka voitaisiin tarjota asiakkaille myös eri digikanavissa saumattoman laadukkaita asiakaskokemuksia. Jos tilanne on toivoton, on parempi vain myöntää, että nyt tarvitsee kilauttaa kaveri apuun. Kiire on huono tekosyy markkinoinnin laiminlyömiseen niin kuin kaikki muutkin tekosyyt! Jos markkinoinnin osaamista ei lisäksi löydy omasta yrityksestä,  kannattaa kääntyä suosiolla markkinoinnin ammattilaisen puoleen. Hän taitaa big datan käsittelyn, sisältömarkkinoinnin ja somekanavissa sukkuloimisen. Hän voi kertoa sinulle olennaisimmat tiedot, joilla pääset heti prosessissa alkuun sekä tarjota sinulle markkinointisuunnitelman ja digikampanjoiden toteuttamiseen ideoita ja tukea matkan varrella. Kaiken lisäksi säästät roimasti aikaa, jota valuisi hukkaan yksin asian kanssa märehtimiseen tai epätoivoiseen ja tuottamattomaan räpeltämiseen, kun yrittäisit opetella hetkessä jotain, minkä perehtyminen ottaa luonnollisesti aikansa. Sen sijaan voit saada työkalut asioiden ratkomiseen ja kaivattua boostia markkinointiin tarjottimella tarjoiltuna digimarkkinoinnin ammattilaiselta. Kun huomaat pärjääväsi itse, ammattilaiset kyllä osaavat väistyä sivummalle, eivätkä jää riippakiveksi sinuun roikkumaan. Sinä määrät tahdin ja omat tarpeesi!

Väite: ”Big data ja analytiikka on haastavaa ja vaan nörtit ymmärtävät niitä”

 Big data, sisältäen tiedonkeruun, käsittelyn ja analytiikan, on kuin maavyöry, jota vastaan on hyödytöntä käydä kamppailua. Se on mahtavalla vauhdilla rantautuva trendi, joka on digitalisaation myötä varmasti vielä lisääntymässä. Big dataa voi kuitenkin oppia hallitsemaan, ja markkinoinnin ammattilainen voi auttaa sinua alkuun eri analytiikkaohjelmien käytössä. Lisäksi ei tarvitse olla nörtti, jotta oppisi käyttämään analytiikkaa. Erilaiset sovellukset on tehty pitkälti käyttäjäystävällisiksi ja analytiikan lukutaidon oppii harjoittelemalla. Digi- ja somemaailmaan liittyy dynaaminen muutos, joka väistämättä vaatii proaktiivista eli ennakoivaa toimintaa, jotta pysytään ajan tasalla muutoksissa ja jotta yritys voisi hyödyntää big datan keräämisen hyötyjä parhaimmillaan.

Big datan avulla voidaan seurata muun muassa kuluttajien käyttäytymistä ja analysoida sitä. Analytiikkaa osaamalla taas voidaan kehittää, esimerkiksi palveluja entistä paremmiksi ja se voidaan ennen kaikkea tehdä nopeasti. Jos analytiikka on hallussasi ja kilpailijalla ei esimerkiksi ole, saat etulyöntiaseman kilpailijaan nähden, kun reagoit markkinoiden muutoksiin nopeammin. Voit aistia analytiikan avulla tarkemmin, miten asiakkaasi toimivat, oppia lukemaan heidän tarpeitaan ja tarjota heille sopivia ratkaisuja –  oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Ajoitus ja oikeanlainen segmentointi ovat kaiken A ja O myynnissä ja markkinoinnissa. Sinusta tulee vielä pro, kun teet sopuisasti yhteistyötä big datan kanssa!

Lopuksi, kaiken kaikkiaan tilanne voi olla se, että osaaminen markkinointiin löytyy yrityksestäsi, jolloin voi olla järkevää tehdä markkinointia itse, mutta muistettavaa tästä tekstistä on se, että jos olet pulassa markkinointisi kanssa niin viimeistään nyt kannattaa opetella nuo otsikon maagiset taikasanat! Meillä Fridaysilla riennetään mielellään auttamaan sinua digimarkkinoinnin kanssa tai muiden tapahtumien kanssa. Kun pistämme päät yhteen, syntyy varmasti taattua tulosta. Meiltä voit pyytää jeesiä!

Apuva mies.jpg

"Nyt tarvitsee apua hän! APUVA APUVA AAAAAPUUUUUVA!"

Koska kuva oli loistava ja sopii teemaan niin lainasimme sitä Helsingin Uutisten jutusta.

Lähde: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/98288-james-potkukelkka-palaa-ruutuun

Kuva:  TV5,  Linkki: 19058136.jpg