Digimarkkinointi for dummies Vol. 1: Digimarkkinoinnin sanastoa

Tästä alkaa muutaman julkaisun sarja, josta voit käydä poimimassa talteen yleishyödyllistä digimarkkinoinnin sanastoa. Sarja alkaa helpohkoista termeistä ja etenee vaiheittain haastavampiin sanoihin. 

 

1.     Digimarkkinointi

Digimarkkinoinnilla tarkoitetaan markkinointia digitaalisissa kanavissa esimerkiksi netissä, mobiilissa tai sosiaalisessa mediassa. Digimarkkinointi pitää sisällään hyvin monenlaista: niin digimainontaa kuin muunlaista sisällöntuotantoa, esimerkiksi blogeissa sekä paljon paljon muuta. Digimarkkinoinnin hyötyinä on esimerkiksi se, että erilaisten digisovellusten tarjoama analytiikka helpottaa markkinoinnin tuloksellisuuden mittaamista.

2.     Sosiaalinen media

 Sosiaalinen media pitää sisällään monia eri some-kanavia tai sovelluksia verkossa, joiden tarkoitus on tarjota yhteisöllisiä palveluita, joissa niiden jäsenet voivat jakaa toistensa kanssa sisältöä, kuten kuvia, huippuhetkiä, videoita, tarinoita, memejä, itselleen merkityksellisistä asioista. 

3.     Facebook

Facebook on edelleen suosituin some-kanava, vaikka se on yksi vanhimmista kanavista. Facebookin käyttö yleistyi Suomessa vuodesta 2007 alkaen. Monilla yrityksillä on myös Facebook-sivut yrityksen Facebook-markkinointia varten. Facebookissa on myös oma huvittava päivityskulttuurinsa. Voi nimittäin sanoa, että Facebookiin on syntynyt vuosien saatossa erilaisia enemmän tai vähemmän vakiintuneita stereotyyppisiä statuspäivittelijätyyppejä. Näitä ovat esimerkiksi parisuhdetilannettaan päivittelevät, täydellisillä ruoka-annoksillaan hifistelevät, ura- tai urheilutitteleillään koreilevat tai siirappisia ”pilvilinnaa ja hattaraa”-statuksia päivittelevät. Hauskaa näissä stereotyypeissä on se, että ne ovat jokaiselle Facebookin käyttäjälle arkipäiväisen tuttuja.

4.     Twitter

Twitterissä pääpointtina puolestaan on melko lyhyiden tviittien jakaminen (max 140 merkkiä) tai toisten käyttäjien tviittien seuraaminen. Twitterissä monien vaikuttajien, kuten julkkisten ja politiikan henkilöiden tviitit, voivat kerätä nopeasti hyvin laajan lukijayleisön. Twiiteissa kyse on yleensä nopeasta kommunikoinnista, uutisoinnista, kokemusten jakamisesta maailman tapahtumista, kannanotoista tai mielipiteistä.

5.     Instagram

Instagram on sen sijaan kuvanjako- ja some-palvelu, jossa voi kuvien lisäksi jakaa videoita ja seurata ystävien tai muiden kiinnostavien henkilöiden profiileja. Profiilin voi asettaa yksityiseksi tai julkiseksi. Erilaisilla filttereillä eli palvelun tarjoaman kevyen kuvankäsittelyn avulla voi myös muokata kuviaan ennen jakoa. Instagramissa suosittuja kuvia ovat esimerkiksi kuntosalipäivitykset, joissa esitellään, kuinka treeni on purrut tai muut henkilökohtaiset kuvat, kuten selfiet.

Tässä on esimerkiksi Fridaysin Instagram-profiili. 

Tässä on esimerkiksi Fridaysin Instagram-profiili. 

6.     Snapchat

Snapchatissa voi lähettää pikaviestejä, jotka voivat sisältää kuvia tai videoita, ja niihin voi lisätä tarroja tai tekstejä tai eri filttereitä. Viestejä voi lähettää muille käyttäjille tai My storyyn. Snäpit näkyy kavereille 24 tunnin ajan julkaisuajankohdasta.

7.     Pinterest

 Pinterest on scrapbookia eli muistikirjaa muistuttava sovellus, jossa voi pinnata eli lisätä omaan tauluun (boardiin) kuvia tai linkkejä. Taulun kuvista muodostuu vähän kuin kuvakollaasi. Kuvat voivat liittyä vaikka harrastuksiin, muihin intohimon kohteisiin tai teemoihin, kuten esimerkiksi tanssiin, ruokaan, musiikkiin tai treenaamiseen. Sovellus mahdollistaa kuvien keräilyn omaksi inspiraation lähteeksi, mutta myös muut käyttäjät voivat seurata taulujasi, jos ne ovat julkisia. Voit myös seurata muiden tauluja ja repinnata eli jakaa toisten tauluista löydettyjä kuvia, jotka näkyvät silloin myös omassa taulussasi.

8.     LinkedIn

 Linkedin on monipuolinen sovellus, jossa voi paitsi verkostoitua ammatillisesti muiden kanssa sekä seurata kiinnostavia artikkeleita, esimerkiksi omalta alalta tai omiin harrastuksiin liittyen. LinkedIn on palveluna asiapitoisempi kuin moni muu some-sovellus. Artikkelit saattavat olla usein myös tieteellisiä, mutta esimerkiksi myös yritykset kertovat omista kehitysaskelistaan ja ajankohtaisista asioistaan LinkedInissä tai käyttävät palvelua apuna rekrytoinnissa. Omaan profiiliin voi täyttää oman CV:n suosittelijoiden kera, ja palvelussa voi lähestyä myös kiinnostavia työnantajia tai saada työtarjouksia.

Tässä esimerkki Fridaysin LinkedIn-näkymästä. LinkedIn on myös yritykselle oiva kanava luoda uusia verkostoja. 

Tässä esimerkki Fridaysin LinkedIn-näkymästä. LinkedIn on myös yritykselle oiva kanava luoda uusia verkostoja. 

9.     Blogit.fi

Verkkosivu, joka listaa suomen suosituimmat blogit järjestykseen, ja johon on listautunut tällä hetkellä yli 6000 eri teemoilla varustettua blogia, esimerkiksi sisustusblogeista ruokablogeihin.

10.  Facebook-markkinointi

Monille yrityksille Facebook on markkinointipaikkana houkutteleva, koska Facebook tavoittaa ihmisiä laajasti – onhan Facebook edelleen yksi suosituimmista sosiaalisen median kanavista. Ihmiset viettävät päivittäin aikaa Facebookissa, ja he ovat kiinnostuneita viihdyttävistä sisällöntarjoajista. Yritys voi omilla Facebook-sivuilla, esimerkiksi tiedottaa ajankohtaisista tapahtumista, käyttää palvelua uusien työntekijöiden rekrytointiin, järjestää kilpailuja tai arvontoja seuraajilleen, seuraajakunnalle suunniteltua mielenkiintoista sisältöä jne. Yrityksen on hyvä olla kuluttajien tavoitettavissa ja käydä keskustelua asiakkaiden kanssa. Facebook-mainoksilla ja erilaisilla kampanjoilla voi myös nopeasti lisätä yrityksen tunnettavuutta entisestään. Näistä vaikka Tuomas Fridaysilta kertoo sinulle mielellään lisää! Ota yhteyttä osoitteessa tuomas(at)fridays.fi, jos haluat lisätietoa erilaisista kampanjamahdollisuuksista.

  11.  Natiivimainonta

Natiivimainonta on tapa upottaa mainos esimerkiksi artikkeliin muotoon. Natiivimainonnalla tavoitellaan luonnollisuutta, koska tiedetään, että selvät mainokset eivät aina kiinnosta ihmisiä, mutta natiivimainonnassakin artikkelin yhteydessä täytyy kuitenkin ilmoittaa, että kyseessä on mainos. Natiivimainonnan suosio on kasvamassa. 

 

Digimarkkinoinnin sanastoa for dummies Vol. 2 tulee keskittymään vielä enemmän yrityksille hyödyllisiin sanoihin. Tämän kertaisen sanaston on tarkoitus toimia kevyenä introsanastona eri some-sovellusten pääpiirteistä jne. Some-kanavista puheen ollen, käy ihmeessä seuraamassa Fridaysia Facebookissa, Instagramissa ja LinkedInissä. Lisäksi tällä hetkellä Facebook-sivuillamme on käynnissä 100 euron yllätyslahjapaketin arvonta, joka on käynnissä 29.11 asti. Osallistu tästä: 

Arvontakuva.png

Aitous ja herkkyys – ihmisyyden sanatonta runoutta

Elämme ajassa, jossa monissa länsimaisissa yhteiskunnissa on jo paljon vaurautta, hyvinvointia ja materiaa, mutta viisautta ei harmillisesti usein niinkään paljon. On helppoa havaita, että eri some-kanavat pursuavat kiillotettuja profiileja, joissa huomiota on ostettu kalliilla tuotteilla ja markkinointirahalla. Usein kuitenkin tällaisissa profiileissa voi olla kyse paljolti feikattujen roolien näyttelemistä. Vaikuttajamarkkinoinnissa ihaillaan usein täydellistä itseilmaisua ja yksilön taitavuutta. Artistimaailmassa on paljon samaa ilmiötä. Taidokkuudella luonnollisesti viestitään asiantuntijuutta, mutta tarvitaanko välttämättä aina niin paljon turhanpäiväistä sälää koristeeksi? Lisäksi taidokkuuden lisäksi tarvitaan markkinoinnissa itse tunnetta, jos halutaan sanoa jotain tärkeää maailmalle. Koskettavimpia artisteja ovat kuitenkin usein ne, joissa on säröä tai tunnetta, sillä säröt ja tunteet ovat niitä kanavia, joita tarvitsemme nähdäksemme pilkahduksia toistemme sisimmistä. Aistiessamme toisen tunteita selvemmin ja paljaammin, voimme peilata paremmin myös omia tunteitamme.

HesaÄijä on yksi hyvä esimerkki siitä, että Rauman murre ja huumori arkipäiväisistä asioista voivat olla juuri se tervetullut roso, joka vetoaa ihmisiin somessa. 

HesaÄijän musavideo Youtubessa:

Vaikuttajamarkkinoijien tulee muistaa, mikä vaikuttamisessa pohjimmiltaan on arvokkainta. Tarvitsemme erityisesti toisten ihmisten kohtaamista päivittäin. Kohtaamisiin keskittyessä on unohdettava oman navan tuijottelu ja egon turhanpäiväinen pönkittäminen hetkeksi, ja aistittava vuorovaikutus ja toisten ihmisten läsnäolo. Tarvitsemme tunteen siitä, että toinen on myös aivan samanlainen ja tavallinen ihminen pohjimmiltaan kuin meistä jokainen on. Yrityksen arjessa tämä näkyy erityisesti asiakaskohtaamisissa, joissa tärkeää on niin vuorovaikutus, mutta myös kuuntelun taito.

Kaikki tämä herättää pohtimaan, miksi monet meistä sitten ihailevat edellä kuvattua kiiltokuvamaista markkinointia, vaikka aitoudessa, luonnonmukaisuudessa ja yksinkertaisuudessa on monesti jotain paljon kauniimpaa ja herkempää? Jos kauneusihanteemme ovat tällä hetkellä niin vinoutuneita, että janoamme pelkkää glitteriä, tulee ne laittaa uuteen uskoon, ja tulevaisuudessa ihailla mieluummin jotain naturellimpaa ja aidompaa. Onneksi viime aikoina on ollutkin havaittavissa ilmassa jo vahvasti nousussa olevia vastatuulia pintaliidolle niin vaikuttajamarkkinoinnissa kuin yleisesti mediassa. Kuluttajina alamme ymmärtää, ettei feikki ole niin jännittävää kuin aitous.

Alma on hyvä esimerkki artistista, joka rikkoo perinteisiä kaavoja artistina olemalla ennen kaikkea oma persoonallinen itsensä.

Alman musavideo Youtubessa:

Kun jätämme turhien roolien esittämisen, voimme olla paremmin kiinni tässä hetkessä ja palata takaisin yksinkertaisten asioiden äärelle. ”Less is more” on tunnettu ja hyvä ohjenuora, joka pätee niin markkinointiin ja viestintään kuin yleisemminkin. Lisäksi tulee muistaa, ettei meistä kukaan ole oikeasti täydellinen. Epätäydellisyys ja aitous ovat kuitenkin niitä asioita, jotka tunnetusti saavat meidät ihmisinä myös rakastumaan ja kiintymään toisiin ihmisiin. Arvokkaat asiat, kuten aitous, eivät myöskään yleensä pidä niin suurta meteliä itsestään, mutta paradoksaalisesti niiden kauneuden salat piilevät juuri niiden häivähdyksen omaisessa herkkyydessä ja ohimenevissä pilkahduksissa, kun jokainen meistä parhaimmillaan raottaa esirippua, jonka taakse olemme verhoilleet itsemme. Se on sitä ihmisyyden sanatonta runoutta, jota meidän kaikkien kannattaisi oppia kuuntelemaan.

 

Marja Mikan & Oonan pienen ideoinnin avustuksella